Wijnreis Portugal

Eind maart hebben wij in onze zoektocht naar heerlijke nieuwe wijnen  een aantal wijnboeren bezocht in de  regio's Setúbal en Alentejo.  De regio Alentejo staat bekend om haar glooiende landschappen, kurkeiken bomen, fijne olijfgaarden en prachtige lavendelweiden.  Wijnranken beslaan circa 13 000 ha van deze regio, waarvan 60 % met rode en 40 % met witte druifsoorten. De meest gebruikte druiven voor het maken van rode wijn zijn Touriga Nacional, Syrah, Trincadeira en Alicante Bouschet. witte wijn uit deze regio wordt met name gemaakt van Síria, Palomino Fino, Arinto de Bucelas en Antao Vaz. Een zeer belangrijk vereiste is dat deze druiven bestendig zijn tegen de enorme hitte die dit gebied in de zomer teistert. Het kwik loopt daar geregeld op tot temperaturen boven de 50 graden celsius! 

Iets ten zuiden van Lissabon bevindt zich de regio Península de Setúbal; met name de subregio Palmela staat bekend om zijn kruidige, volle rode wijnen. Hierbij wordt met name de inheemse druifsoort Castelao gebruikt. Witte wijn wordt met name gemaakt van de Moscatel Roxo. 

 

In de regio Setúbal zijn wij zeer enthousiast geworden van twee wijnhuizen, Quinta do Piloto en SIVIPA. Quinta do Piloto is een warm familiebedrijf, welke mooie kwaliteitswijnen voortbrengt. Vanaf de op rotsen gelegen wijnvelden worden we getrakteerd op een prachtig uitzicht op Lissabon. Tijdens een rondleiding door de wijnmakerij toont een enthousiaste werkneemster het proces van wijn maken zoals zij dat al decennia doen. Na een uitgebreide proeverij, waarbij vele lekkere wijnen de revue passeerden, zijn wij bijzonder onder de indruk geraakt van twee soorten witte wijn: de Síria en de Roxo. De Síria is een frisse stijl wijn die heerlijk licht en toegankelijk is. De Roxo is ongekend aromatisch en mooi droog van smaak. Beiden zullen binnenkort worden opgenomen in ons assortiment! 

Na een lange zoektocht naar een goede 'tafelwijn' waar wij echt enthousiast over zijn,  hebben wij deze na een bezoek aan het wijnhuis SIVIPA succesvol kunnen beëindigen.  Dit wijnhuis is gelegen in het prachtige glooiende landschap van het schiereiland Setúbal en zal ons gaan voorzien van een rode en een witte tafelwijn: Terras do Sado Tinto en Terras do Sado Branco. Beiden zijn ongecompliceerd lekkere wijnen die ideaal passen bij feesten en partijen. 

Al met al was het voor ons een bijzonder geslaagde wijnreis, waardoor we ons assortiment hebben kunnen uitbreiden met een aantal fantastische nieuwe wijnen!